Continguts de l'article

Higiene de mans a les escoles

Està demostrat que amb una bona higiene de mans evitem la propagació de malalties gastrointestinals, respiratòries i intoxicacions alimentàries en general. Per aquest motiu és tan important crear espais de treball saludables i fomentar uns bons hàbits d’higiene als joves des de ben petits.

A escoles i guarderies, sovint els alumnes treballen amb les mans; comparteixen objectes; juguen amb sorra o simplement es freguen una ferida o es posen els dits a la boca. Això fa que les mans concentrin una gran quantitat de brutícia i microbis i que suposin una zona de perill de contagis.

Convertir en una rutina l’acte de rentar-se les mans abans de menjar o de manipular aliments i, per descomptat, després d’anar al servei, és la millor manera d’inculcar als nens un hàbit d’higiene que els protegirà durant tota la seva vida.

Com ens hem de rentar les mans:

1. Mullar les mans. Utilitzar preferiblement aigua temperada.

2. Fregar enèrgicament les mans amb sabó durant uns 15 segons.

3. Assegurar-nos la correcta neteja entre els dits, canells i, molt important, sota les ungles, ajudant-nos d’un raspallet.

4. Aclarir correctament les mans sota l’aigua per a retirar totalment les restes de sabó.

5. Eixugar les mans bé amb tovalloletes de paper d’un sol ús. Tancar l’aixeta amb la mateixa tovalloleta.

¿Rentar o desinfectar les mans?

No és el mateix rentar que desinfectar les mans. En àmbits professionals i, especialment amb nens o gent gran, és recomanable utilitzar sabons especials amb cert poder desinfectant per evitar contagis o contaminació creuada.

Rentat de mans Antisèptic. Desinfectants més pràctics.

L’ús de líquids desinfectants que no necessiten aclarit constitueix una eficaç alternativa pels menjadors col·lectius o zones on la neteja de les mans pot esdevenir una tasca complicada de controlar.

L’avantatge principal és la seva eficàcia i  rapidesa, ja que en poc segons desinfecta i s’asseca sol. Elimina els microorganismes patògens i permet la higiene de mans en qualsevol situació i lloc. Però cal tenir present, que no es pot utilitzar si tenim restes de brutícia a les mans.

*Desinfectants autoritzats per l’Agència espanyola de medicaments i productes sanitaris. Aptes per a situacions que requereixen accions preventives.

Com aplicar un antisèptic:

1. Apliqueu 3 ml de solució al palmell de les mans netes i eixutes.

2. Friccioneu-vos les mans durant un mínim de 30 segons: cobriu totes les superfícies de les mans, incloent-hi els dits, fins que estiguin eixutes. Les mans s’han de deixar eixugar per si mateixes.

Solucions i sistemes per a les escoles

Dispensadors de paper d’un sol ús per evitar la contaminació creuada.  Amb sistema d’estalvi per afavorir el consum responsable de cel·lulosa i un abaratiment de costos.

 *Per a les llars d’infants existeixen en el mercat tovalloletes de paper que al mullar-les es transformen amb tovalloletes humides i les quals poden ser molt útils i pràctiques per a neteges puntuals de mans i/o superfícies.

Dispensadors de sabó o desinfectants alcohòlics. L’avantatge d’aquests aparells és que poden dosificar el sabó o desinfectant de forma automàtica ràpida i còmode.

A Dibosch som experts en productes i sistemes per a donar resposta a totes les necessitats.

Per aquest motiu avaluem de primera mà les instal·lacions per a detectar les necessitats i així oferir la millor solució; amb productes i sistemes adequats per a estalviar i controlar els costos.

Font d’informació:

Organització Mundial de la Salut – OMS
Generalitat de Catalunya – Gencat