Continguts de l'article

200 professionals assisteixen a les jornades sobre higiene, digitalització i sostenibilitat

Les empreses destaquen el valor de la higiene professional i treballen per trobar sistemes de neteja sostenibles

Més de 200 professionals es van donar cita els passats 24 i 25 d’abril a DIBOSCH, en una trobada per a professionals multisectorials per posar en comú solucions i problemàtiques vinculades a la gestió  de la higiene professional  sota el títol d’higiene, digitalització i sostenibilitat.

Durant els dos dies es van organitzar més de 20 sessions en diferents formats; conferències, taula rodona i sessions de benchmarking on es van presentar diverses innovacions destinades a ajudar les empreses a assolir els seus objectius de sostenibilitat, facilitar els processos de neteja als usuaris i resoldre els possibles requisits en la gestió de l’aigua i els residus.

Centres sanitaris catalans pioners en la implementació de robots autònoms

En una taula rodona dedicada a l’automatització a centres sanitaris, Elena Bonet, de la Fundació Salut Empordà, Hospital de Figueres, i Paola Estrada, de l’Institut d’Assistència Sanitària Santa Caterina de Salt, van explicar com els robots els ajuden a estalviar fins a un 80% d’aigua en comparació amb la neteja amb fregadores tradicionals. A més, van destacar que els robots els han ajudat a millorar significativament els nivells d’higiene als centres sanitaris i a optimitzar processos amb la incorporació com una eina més al servei de l’equip de neteja i manteniment.

Un dels productes més destacats presentats durant l’esdeveniment va ser l’ECOBOT Phantas, un robot compacte capaç d’escombrar i fregar diferents tipus de terres en una sola passada. El nou model també du a terme la tasca de mapeig de forma autònoma i integra modificacions en temps real gràcies a un sistema d’aprenentatge impulsat per intel·ligència artificial i mitjançant la percepció ambiental 3D per demanar informació sobre l’entorn circumdant durant les tasques de neteja.

Afrontar restriccions d’aigua en processos de neteja en indústria alimentària

Les jornades van comptar amb la presència d’experts en indústria alimentària, que van assistir a diverses sessions per a trobar solucions i aconseguir reduir els consums d’aigua associats als processos de neteja de les seves instal·lacions i plantes productives. Neteges en sec, sistemes de recuperació i reciclatge d’aigua o sistemes d’aspiració prèvies a les neteges són algunes de les propostes dels experts en productes químics i maquinària per a la neteja industrial.

Tendències en gestió de compres: Valors ètics i sostenibles o preu?

Les estratègies de sostenibilitat de moltes empreses passen per accions directament relacionades amb la gestió de compres i la creació de manuals ètics a l’hora de ponderar els nous proveïdors. Responsables d’empreses referents i de diferents sectors, coincidien en la necessitat d’establir pautes sostenibles, i no estrictament reduir-ho a un criteri de preu. De la sessió se’n va extreure una clara tendència en la implementació de criteris sostenibles de compres i es van compartir casos d’èxit amb retorn empresarial i a l’hora en el medi ambient i en la societat.

El model turístic gironí en plena transformació cap a models sostenibles


Raquel Gonzaga, directora de Casa Santa Elena i Jordi Mias Director de l’hotel Carlemany i president de Costa Brava Verd Hotels van compartir les seves estratègies de millora en paràmetre de qualitat i sostenibilitat de la seva oferta hotelera. Evolució que ve impulsada pel compromís del sector en un model respectuós amb el territori i la societat, i que permeti conservar la riquesa cultural i mediambiental del territori.

La cel·lulosa més sostenible d’Europa és Catalana

La cel·lulosa ecològica per a la neteja professional és una realitat gràcies a LC Paper, indústria catalana que fabrica el paper més sostenible d’Europa amb unes instal·lacions abastides per energia 100% renovable. Durant la conferència de Pau Vila, General Manager de LC Paper, coneixíem quines eren les categories de cel·lulosa més sostenibles i trencàvem mites amb la nova cel·lulosa de pasta pura sense blanquejar, la proposta més sostenible i assequible del mercat actualment.

Productes químics ecològics i sistemes d’estalvi

Un objectiu comú perseguit per moltes empreses és la reducció dels consums de productes químics i de residus plàstics associats als seus embalatges. En aquesta línia, Sucitesa, empresa catalana fabricant de productes químics per a la higiene referent en el sector van presentar la seva extensa gamma de productes concentrats amb certificats ecològics, productes d’alt rendiment. D’aquesta manera, els equips de neteja extreuen d’una sola unitat de producte moltes dosis a l’ús per a la neteja diària i es redueixen els residus plàstics associats.

A més, si afegim equips de dilució professionals connectats al núvol; el control i la reducció de consums és més ràpida i efectiva. Els nous equips permeten programar la dosis exacte per a cada ús, sense manipulacions directes del producte evitant sobre dosificacions i accidents per contacte amb químics per part dels usuaris. A més, si els diluïdors registren tota la informació sobre l’ús, dosificació i incidències, es poden millorar processos de neteja, adequar càrregues de feina en hores puntes o prevenir possibles errors.
Aquestes noves tecnologies proporcionen majors rendiments a sectors sensibles parades de servei com les bugaderies professionals o millora dels serveis i qualitat dels rentats amb les bombes rentavaixelles connectades al núvol dels restaurants més innovadors.

La gestió del talent

L’esdeveniment també va abordar el repte de la manca de personal i talent jove en el sector de la higiene professional.  Les dues jornades es van finalitzar amb dues classes magistrals on el Psicòleg Pep Marí i l’experta en bugaderies de Girbau, Roser Zapata van desvetllar conceptes claus per a retenir el talent, crear vocació i sobretot com gestionar-lo i integrar-lo en els equips actuals.

Les jornades professionals a DIBOSCH es converteixen en un punt de trobada i aparador per als professionals del sector que busquen solucions eficaces i sostenibles per a les seves empreses.