Continguts de l'article

L’impacte de la higiene de mans en residències geriàtriques

Generalment la salut de la gent gran és més vulnerable. Una infecció intestinal o un virus respiratori pot portar més complicacions i una recuperació més llarga.

El 80% de totes les infeccions es transmeten per les mans. Rentar-se les mans pot evitar la transmissió de virus respiratoris; el virus de la grip, l’enterovirus i el virus respiratori sincicial, entre d’altres, així com les gastroenteritis, les hepatitis i altres malalties de més gravetat.  Les infeccions són molt comunes en els centres d’atenció de llarga durada i representen una causa important de contagis i mortalitat entre els residents de centres geriàtrics.

Un estudi publicat recentment a l’American Journal of Infection Control va avaluar l’impacte d’implantar un programa específic d’accions preventives amb la higiene de mans a llars d’avis.

Durant la implantació del programa, els professionals sanitaris van tenir en compte mesures relacionades amb la higiene de les mans, van procurar un major accés al desinfectant de mans a través de botelles de butxaca i nous dispensadors, a més  d’instal·lar pantalles informatives i programes de formació.

Els investigadors van avaluar les pràctiques d’higiene de mans mesurant el consum de desinfectant de mans i avaluant la taxa d’incidència d’infeccions respiratòries agudes i gastroenteritis aguda.

Conclusions de l’estudi:

  • Es va registrar un augment d’ús del desinfectant de mans per part pel personal sanitari durant el període d’estudi d’un any.
  • Es va reduir la taxa de mortalitat significativament: de 2.10 per 100 residents per mes, en comparació amb 2.65 per 100 residents per mes en el grup control.
  • El personal sanitari també va experimentar menors prescripcions d’antibiòtics a 5 dosis diàries definides per 100 dies residents versus les dosis diàries definides de 5.8 del grup control per 100 dies residents.
  • Les hospitalitzacions no van diferir entre els dos grups.

Què vol dir això?

Mantenir les mans netes és un dels passos més importants per evitar emmalaltir i propagar gèrmens als altres. Quan un centre implementa un programa d’higiene de mans augmenta el consum de desinfectants, i a canvi aconsegueix un espai més protegit per a residents i treballadors, redueix costos en tractaments antibiòtics, evita baixes laborals i millora la qualitat del servei.

Si es plateja implantar millores respecte a l’accés del desinfectant de mans al seu negoci, a DIBOSCH l’assessorem perquè esculli les millors opcions que li ofereix el mercat en desinfectants amb registre sanitari i dispensadors.