Per què la cel·lulosa natural és l’opció més ecològica i sostenible?
Tot i que el color natural de la cel·lulosa és marró, la cel·lulosa se sol blanquejar mitjançant l’ús de productes o tractaments químics per tal d’obtenir el color blanc característic del paper.
Alguns dels procediments que s’utilitzen per blanquejar la cel·lulosa són el blanqueig amb diòxid de clor, el peròxid o l’ozó. No obstant això, l’ús del clor gas com a blanquejant està prohibit pel certificat ecològic Europeu Ecolabel. A part de la utilització de productes químics, aquests processos de blanqueig impliquen una important despesa, tant a nivell energètic com ambiental.
En contrapartida, els productes no blanquejats retornen al color natural de la cel·lulosa, evitant la utilització de químics nocius i reduint la utilització innecessària d’energia. Els productes sense blanquejar es troben totalment lliures de Clor, fet que no es pot dir dels productes blanquejats.
Quins beneficis aporten les fibres sense blanquejar?
En comparació amb els productes reciclats, les fibres sense blanquejar permeten l’obtenció de productes amb major suavitat, absorció i uns estàndards d’higiene més elevats.
La gamma de cel·lulosa produïda amb fibres no blanquejades, que han estat menys degradades per productes químics, permeten l’obtenció de productes amb millors característiques tècniques.
Cal explicar que la fabricació de paper higiènic o eixugamans amb fibres reciclades és un procés que genera una gran quantitat d’impureses i subproductes, ja sigui en forma de fangs barrejats amb microplàstics, restes de tintes i altres tipus de residus que s’han de gestionar com a residus després de passar per processos de depuració.
Per aquest motiu, un producte, només pel fet de ser reciclat, no implica que sigui més ecològic, sinó que cal prestar atenció als segells FSC i Ecolabel, que indiquen quin és l’impacte ecològic del producte. A més, s’han de tenir en compte les emissions de CO2 necessàries per la seva fabricació. També és important saber si el producte s’ha creat a partir de fibres sense blanquejar.
Quins criteris de sostenibilitat segueix DIBOSCH pel que fa a la selecció de proveïdors?
A DIBOSCH treballem amb proveïdors referents en solucions sostenibles per a la higiene professional.
En aquest cas, entre els nostres proveïdors comptem amb LC Paper, empresa líder a nivell europeu en la fabricació de cel·lulosa sostenible.
La planta de l’empresa, ubicada a Besalú, és carbon-neutral ja que utilitza energia 100% renovable en els seus processos de fabricació, cosa que minimitza les emissions de CO2 arribant a nivells molt per sota dels estàndards de la indústria fabricant de paper Tissue a Europa. Fàbrica premiada per CEPI.
A més, tota la Cel·lulosa dels productes de LC Paper prové de boscos FSC/PEFC. Aquest segell implica que la cel·lulosa que generen prové de boscos amb gestió forestal, en molts casos plantats específicament amb el propòsit d’obtenir cel·lulosa, garantint que la producció de paper no genera desforestació ni destrucció de boscos autòctons.
A més, la gamma NATURE de DIBOSCH la podem considerar com a producte de proximitat, minimitzant d’aquesta manera les emissions de CO2 associades al transport.
Comptar amb proveïdors conscienciats pel respecte per la naturalesa, la rellevància de l’ecologia i la protecció del medi ambient ens ajuda a oferir solucions racionals, ecològiques i sostenibles per a la higiene professional.